ARTIKLER

Sidst opdateret 


 

SOMMERTID/VINTERTID

NATTEN MELLEM D. 28. - 29. marts 2011 STILLES URENE EN TIME FREM

Så er vi på den igen... skal uret stilles en time FREM eller en time TILBAGE kl. 2 natten mellem lørdag og søndag ?

Sommertid er ikke en "nyere opfindelse". Franklin lancerede allerede idéen i 1784 og under første Verdenskrig indførte stormagterne, England, Frankrig og Tyskland sommertiden i Europa.

Sommertiden, som oprindeligt blev indført af energimæssige årsager, kom til Danmark første gang i 1916, under 1. Verdenskrig og igen under 2. Verdenskrig. Først fra 1980 er sommertid fast i Danmark og fra 1996 er sommertiden ensartet indenfor EU. Omkring 70 lande i verden har nu indført ordningen .

FREM ELLER TILBAGE ?

Ifølge EU's "Sommertids Direktiv" skal urene i Europa stilles én time frem den sidte søndag i marts og tilbage igen den sidste søndag i oktober. Det er bare lige det med at huske  "EU' s Sommertids Direktiv". En god huskeregel er, at vi i foråret ser FREM til sommeren, ergo stilles uret en time frem. I efteråret har vi sommeren BAG os, ergo stilles uret en time tilbage.

Tilhængerne mener, at vi udnytter lystimerne bedre og sparer energi med ordningen. Modstanderne mener, at sommertiden forstyrrer vores søvnrytme, forårsager flere ulykker, køerne frustrerer over den forskudte malketid og at der ikke spares energi overhovedet .

Formanden for Landsforeningen mod sommertid i Danmark nægter pure og simpelt, at stille sine ure efter sommertiden. "Jeg har ikke noget imod at komme på arbejde én time før eller senere !".

Forskellen er den samme - men sommertid betyder også, at sommeren er på vej... og det er nok det allervigtigste.

 

År

Skift til sommertid
Urene stilles 1 time frem

Skift til vintertid
Urene stilles 1 time tilbage

 
 

2007

25. marts 28. oktober  
 

2008

30. marts 26. oktober  
 

2009

29. marts 25. oktober  
 

2010

28. marts 31. oktober  

 Landsforeningen mod sommertid

til top